Emotiile si sanatatea


Problemele si ingrijorarile noastre ne pot afecta sanatatea? Raspunsul este cu certitudine da! Ideea ca este imposibil sa se desparta sanatatea corpului de cea a mintii a fost exprimata inca de timpuriu ( vezi Biblia, Platon, Hipocrate, Freud, Pavlov, Adler etc). De asemeni, in prezent  acest fapt este acceptat in unanimitate de catre medici, psihologi si psihiatrii .

  Exista uneori anumite momente in viata cand emotiile ne coplesesc. Fie ca ne este frica, fie ca ne cuprinde tristetea sau suntem foarte furiosi, toate acestea parca ne scapa de sub control si ne blocheaza drumul catre propriile scopuri. Daca aceste consecinte emotionale sunt puternice si persistente ne blocheaza accesul spre actiuni adaptative dar pot sa ne afecteze si sanatatea fizica.

  Astfel, stresul prelungit poate determina cresterea tensiunii musculare, migrene, dureri de cap provocate de spasme ale vaselor de sange din creier. Tot stresul (in special furia si frica) determina eliberarea unor substante in sange care cresc riscul de formare a cheagurilor de sange. Emotiile puternice si persistente pot slabi sistemul imunitar ducand la infectii cronice. Ulcerul, gastrita, diverse boli de piele, pierderea parului, greata, voma, constipatia, diarea, bulimia, anorexia sunt numai cateva exemple care arata cum stresul poate afecta organismul.

  In concluzie, avand grija de sanatatea noastra emotionala putem prevenii multe boli fizice, putem sa grabim vindecarea sau sa ne imbunatatim starea de sanatate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu